Tips: koken aan boord + recept!

Tips: koken aan boord + recept!

Robert en Anneke zeilden samen in negen maanden van Mexico naar Australië. Maar wat eet je dan aan boord?” was een veel gestelde vraag die Anneke van thuisblijvers kreeg. Ze schreef een reiskookboek en tijdens de Open Dag van Hutting Yachts op 16 oktober zal Anneke een Engelstalige presentatie geven met informatie en tips over koken aan boord zoals het bewaren van conserven, het juiste gereedschap en ze laat zien hoe je een van de meest populaire gerechten uit Frans-Polynesië maakt: Poisson Cru! Lees in dit blog: tips voor in de kombuis + een heerlijk recept voor het maken van Flammkuchen! 

De Franse keuken in Frans-Polynesië: Tarte Flambée (Flammkuchen)

Terwijl de boot bij de werf op het droge lag, deden Robert en Anneke inspiratie op uit de Franse keuken in Tahiti. In Frans-Polynesië verkopen ze niet alleen de lokale producten. Er is een Carrefour supermarkt met dezelfde winkelindeling als in Frankrijk. Bij de Franse kazen staat “Par Avion”, die zijn ingevlogen, terwijl de andere producten per vrachtboot zijn geleverd. Zo waan je je aan de andere kant de wereld, ook weer even in Europa.

Ook de restaurantjes hebben Franse gerechten op de kaart. Zo kan je er tarte flambée, beter bekend als flammkuchen, bestellen. De favoriet van Robert en Anneke is te vinden bij het bierrestaurant Les Trois Brasseurs; de perfecte beloning na een dag klussen aan de boot.

Recept: Flammkuchen aan boord maken

Flammkuchen kan je ook lekker makkelijk zelf aan boord maken, zeker als je het koelverse deeg al aan boord hebt. Maar, laat het de Elzassers niet horen, bij gebrek aan flammkuchendeeg kan het ook met dun uitgerold pizzadeeg of Mexicaanse (bloem)tortilla’s.

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

  • Flammkuchendeeg
  • 1 potje crème fraîche
  • 2 eetlepels mierikswortel
  • 1 (rode) ui
  • 100 gram gerookte zalm

Reken voor een volledige maaltijd op één flammkuchen per persoon. Als borrelhap of voorgerecht is het overigens ook zeer smakelijk.

Bereiden:

  1. Rol het deeg uit op een bakplaat. Verwarm de oven ondertussen op 220 graden.
  2. Bestrijk de bodem met een mooie laag crème fraîche en wat mierikswortel en leg daarop schijfjes dungesneden ui, kappertjes en stukjes gerookte zalm.
  3. Zet de flammkuchen in de oven tot het deeg een beetje donker kleurt (8-15 minuten).
  4. Serveer op een grote snijplank.
  5. De klassieke flammkuchen is belegd met crème fraîche, ui en reepjes spek, maar wat denk je van variaties met ricotta, vijgen en blauwe kaas?

Tips om het koken aan boord, lekkerder en makkelijker te maken:

Het goede gereedschap

Waarom zou je wel het beste gereedschap in de gereedschapskist hebben en niet in de keuken?
Zorg voor scherpe messen, ook een goed fileermes, een paar goede pannen, die bij voorkeur in elkaar passen en een goede blikopener.

Organiseer voorraden

Leg voorraden op een logische manier bij elkaar. Zorg er ervoor dat alle ontbijtspullen bij elkaar liggen, de snacks en blikken soort bij soort. Zo kan iedereen het altijd makkelijk terugvinden. Plaats de geopende voorraden op een toegankelijke plek in de keuken, zoals in een kombuiskastje, zodat je daar snel bij kan en ze niet vergeet.

Houdbare smaakmakers

Zorg dat je verschillende lang-houdbare, lekkere smaakmakers aan boord hebt zoals gedroogde tomaten, kappertjes, olijven, currypasta’s, sojasaus en bijvoorbeeld mierikswortel, dat verrijkt het eten en zorgt voor variatie.

Hutting Yachts Open Dag op 16 oktober

Anneke zal tijdens de Open Dag van Hutting Yachts op 16 oktober 2021 een lezing geven over het koken aan boord. Daarnaast zal ze de hele dag aanwezig zijn bij haar eigen stand waar ze tips, inspiratie en advies zal geven over hoe je jouw eten aan boord naar een hoger niveau kunt tillen.

Op zoek naar meer inspiratie en recepten? Lees hier haar blog over Pasta-salade aan boord. Voor meer informatie en recepten ga naar www.foodonaboat.nl of bestel haar boek: Food on a Boat, heerlijk Zeilen van Mexico naar Australië, voor €19,95 euro via de website of (online) boekhandel.