Het ontstaan

Tjerk Hutting Hutting Yachts

“Ik word later jachtbouwer”, zei Tjerk op 10-jarige leeftijd na zijn eerste bezoek aan een jachtwerf. Zo standvastig als hij was, bouwde hij met 15 jaar zijn eerste zeilbootje in de garage van zijn ouders: een optimist voor zijn 2 jongere zusjes. Na een vakopleiding en een bedrijfskundige opleiding is hij aan het werk gegaan bij een jachtwerf voor houten wedstrijdjachten.

Tjerk Hutting Hutting Yachts

In 1974 kwam hij in contact met een wedstrijdzeiler die in de Schakelklasse niet met de top mee kon komen. In zijn eigen tijd en met behulp van zijn broer Henk, die technische natuurkunde studeerde, werden de bouwtekeningen van de schakel herzien. De materiaalkeuze, de rompvorm, type zeil en het zwaard en roer werden aangepast op haarfijne details. Het resultaat: de eerste wedstrijdserie die de schakel met zeilnummer 2213 zeilde (Sneekweek van 1975) werd met groot verschil gewonnen. Het inzicht en vakmanschap van Tjerk Hutting was een feit. Het gevolg: orders voor zijn snelle wedstrijdjachten dienden zich aan.

Ontstaan Hutting Yachts

Op 17 oktober 1975 werd Hutting jachtbouw ingeschreven bij de kamer van koophandel. In een dubbele garagebox in Akkrum zonder toilet of verwarming, werden zowel Schakels als Valken, 16m2 en Regenbogen gebouwd die allen succesvol werden in verschillende zeilwedstrijden. Het succes groeide, waardoor in 1979 in het watersportplaatsje Grou een nieuwe werf in gebruik werd genomen.

Tjerk Hutting Hutting Yachts

In 1985 werd Tjerk benaderd of hij een zeiljacht kon bouwen naar een ontwerp van Dick Koopmans. Deze Koopmans 40 ft. werd gebouwd voor een klant die er een wereldreis mee heeft gemaakt. Tjerk Hutting heeft het concept doorontwikkeld met als resultaat de Hutting 40. In 1989 werd de eerste Hutting 40 gebouwd. Na diverse beurzen in Nederland, Duitsland en Engeland, werd de Hutting 40 al snel bekend in de zeilwereld om de combinatie van de herkenbare klassieke lijn met zeewaardigheid en zeilcomfort.

Hutting Yachts tjerk Hutting

Door de vele orders voor de Hutting 40 raakte het bedrijf in een stroomversnelling. Deze groei vroeg om een uitbreiding van productiemogelijkheden. Om die reden werd in 1993 aan het IJsselmeer in Makkum een nieuwe werf gebouwd. Binnen het concept van de Hutting 40 werd in samenwerking met de naval architect Dick Koopmans senior meerdere Hutting jachten ontwikkeld waaronder de Hutting 40, 41 45, 48 en 50 en 54.  De Hutting zeiljachten kunt u tegenkomen van de Noordpool tot de Zuidpool en van de Waddenzee tot de Italiaanse Rivierra.

In de loop der jaren hebben we onze diensten uitgebreid door uitgebreide refits uit te voeren voor jachten tot 85 voet en 100% op maat gemaakte jachten te bouwen. Onze toewijding aan prestaties leidde tot de optimalisatie van het Hutting-ontwerp met de creatie van de Hutting 46 Explorer, ontworpen door Van Oossanen Naval Architects, en de introductie van de moderne Hutting 52 in samenwerking met Hoek Design.

Om onze refitdiensten te verbeteren, hebben we het elektrificeren van zeiljachten omarmd, een cruciale stap in ons doel om de jachtbouw industrie duurzamer te maken. Buiten het zakelijke aspect is Hutting Yachts ook uitgegroeid tot een waar familiebedrijf, met Tjerk, zijn vrouw, dochter en twee jongste zonen nu integrale delen van het bedrijf. Samen met het hechte team van ambachtslieden behalen we succes door onze gedeelde passie voor jachtbouw en zeilen te combineren. Zoals Tjerk zijn motto: “Doe iets waar je blij van wordt, en succes zal volgen.”

    Blijf op de hoogte: