Truly Classic “Elysium” wordt Hybride zeiljacht

De 56ft “SY Elysium” is succesvol omgebouwd tot hybride zeiljacht. Lees hier welke keuzes er gemaakt zijn door STOK Electric omtrent het ombouwen van de dieselmotor, het aanpassen van het energiesysteem en welke nodige verbouwingen er door Hutting Yachts zijn uitgevoerd. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van het Hybride maken van een zeiljacht? Of hoe het energiesysteem van de “SY Elysium” eruit gaat zien? Lees het hier in onze reeks blogs. Wil je meer informatie over het hybride maken van jouw zeiljacht? Neem contact met ons op.

Succesvolle eerste testvaart

De eerste testvaart van het Hybride gemaakte zeiljacht “Elysium” is een feit. Na een langdurig project, diverse controles en checks was daar eindelijk het moment: de eerste testvaart. Kort maar krachtig en bovenal succesvol: meer dan genoeg power, fluisterstil en zeer goed te manoeuvreren.

Team Hutting en STOK Electric hebben gezamenlijk het zeiljacht een kort stukje richting het IJsselmeer gevaren, in verband met de voorspelde vorst. Ondanks dat er op dit moment nog vele verbeteringen worden doorgevoerd en de eerst mogelijke testvaarten voorjaar 2022 zullen zijn, delen we hierbij alvast de resultaten van de eerste testvaart. Het is belangrijk om bij deze metingen de omgevingsfactoren in acht te nemen. De testvaart is gedaan in de vaargeul in het kanaal vlak bij Hutting Yachts: er was geen sprake van golfslag, circa 10 knopen wind en ook was de mast nog niet gemonteerd op het zeiljacht.

Snelheid [knopen]  Bereik [nautical miles] 
4 kts 36,4 miles
6 kts 11,9 miles

We zijn zeer tevreden met de testresultaten en het bereik wat het zeiljacht met het huidige 35kWh batterijpakket kan halen. Dit bereik zal meer dan genoeg zijn om de haven uit te komen, de sluis door te gaan en later de haven weer in te kunnen. Het vaarbereik kan uiteraard sterk vergroot worden door de Yanmar dieselgenerator van 30kW, ontworpen door STOK Electric in samenwerking met Yanmar.

Huidige status refit project

Nu Elysium in de winterstalling ligt, zullen de geplande testvaarten moeten wachten tot voorjaar 2022. In de tussentijd is STOK Electric druk bezig met verbeteringen doorvoeren om in 2022 van het prototype een solide Hybride/Elektrisch systeem te kunnen maken. Team Hutting is druk bezig met de refit van Elysium aan het interieur en exterieur en ondersteunt STOK Electric met de werkzaamheden die verricht moeten worden.

Dieselgenerator:  Dieselmotor ombouwen met dynamo

De dieselmotor is samengesteld met een dynamo en een controller om deze als generator te gebruiken. Het converteren van een dieselmotor naar een dieselgenerator doet STOK-Electric door een dynamo te plaatsen op de dieselmotor, hierdoor kunnen de accu’s worden opgeladen en dient het als generator. De dynamo is speciaal gemaakt zodat deze op de dieselmotor past en de juiste uitgangsspanning geeft voor het systeem. De generator wordt bestuurd door de bijbehorende controller. Dit systeem kan geheel autonoom opereren. Afhankelijk van de batterij-status zal de generator automatisch aanslaan en de batterijen op gaan laden. Op het moment dat deze vol genoeg zitten slaat de generator weer af. Ook is het altijd mogelijk om de generator handmatig te bedienen.

Ook is er gekeken naar andere voorgefabriceerde generator oplossingen, maar deze voldoen niet aan de eisen die STOK Electric stelt. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg vermogen aan boord is en dat de dieselgenerator onder iedere omstandigheid zijn werk kan doen. Daarnaast kan het voorkomen dat de dieselmotor een langere tijd draait, zeker bij lange zeilreizen. Uit de praktijk blijkt dat deze veel kleinere generatoren niet bedoeld zijn om lange tijd op een hoog vermogen te werken.

Aangepast 24V systeem

Het 24V systeem is geheel aangepast en aangesloten. Onder dit systeem vallen de zonnepanelen, walstroom omvormers en alle 24V accu’s. Deze accu’s hebben een nieuwe plaats in het schip gekregen. Deze aanpassingen waren nodig om ruimte te maken voor het hybride energiesysteem en om de energiesystemen makkelijk op elkaar aan te kunnen sluiten.

Overzicht kajuit

Distributie box & Control box

Hiernaast is STOK Electric bezig met het bouwen van de prototype distributie-kastjes voor de distributie van de hoofdaccu naar de rest van het systeem. Verder wordt er een prototype gemaakt voor de control box, hierin zit alle besturing voor het systeem.

Refit Houtwerk Exterieur

Terwijl het energiesysteem volledig werd uitgedacht en alle benodigde onderdelen werden besteld, heeft Hutting Yachts een uitgebreide refit aan het exterieur uitgevoerd. Zo is het teakdek op het kajuit dak volledig vernieuwd, zijn beschadigingen weggewerkt en is al het houtwerk opnieuw in de lak gezet.

Yachtpainting en Antifouling

Ook is de gehele romp geschuurd en gecheckt op beschadigingen. Waar nodig zijn kleine reparaties uitgevoerd, is het onderwaterschip voorzien van antifouling en is de romp opnieuw gespoten. Ook de mast en de giek zijn geïnspecteerd en behandeld waarna ze als finishing-touch opnieuw in de verf zijn gezet.

Meer over het hybride maken van een zeiljacht

De vraag en interesse naar het hybride maken van zeiljachten stijgt enorm. Niet gek, wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen binnen de automobielindustrie. Echter, bij het hybride maken van een zeiljacht komen vele aspecten en bovenal specifieke expertise kijken. Zo moet het energiesysteem veilig genoeg zijn voor zeer waterrijke omgevingen, betrouwbaar zijn in verband met de vaak lange afstanden én gemakkelijk te onderhouden zijn. Het betreft vakwerk en maatwerk, want voor ieder zeiljacht zijn andere vermogens nodig. Het custom-made energiesysteem voor ‘SY Elysium’ is ontwikkeld door STOK Electric, waarbij Hutting Yachts alle ondersteuning biedt op het gebied van verbouwingen en installatie. Lees meer over het Energiesysteem hier in het informatieve blog.

Het doel:  full-time leven op een hybride zeiljacht

De eigenaren, Harry en Jill, zijn een Nederlands stel die hun zeildroom aan het realiseren zijn: full-time aan boord leven en werken en de wereld rond zeilen. Lees hier hun blog. De eerste stap werd in 2019 gezet, toen ze deze Truly Classic Hoek Design kochten in Lymington, UK. Harry en Jill zijn ervan overtuigd dat een hybride voortstuwing een grote waardevermeerdering is van hun zeiljacht en dat het bovenal het jacht nog beter voorbereidt op het werk- en reisleven dat zij voor onbepaalde tijd aan boord willen doorbrengen. Lees meer over de 56ft Truly Classic “Elysium” op de website van de eigenaren door hier te klikken.

Blijf op de hoogte: