Truly Classic “Elysium” wordt Hybride zeiljacht

De 56ft “SY Elysium” is succesvol omgebouwd tot hybride zeiljacht. Lees hier welke keuzes er gemaakt zijn door STOK Electric omtrent het ombouwen van de dieselmotor, het aanpassen van het energiesysteem en welke nodige verbouwingen er door Hutting Yachts zijn uitgevoerd. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van het Hybride maken van een zeiljacht? Of hoe het energiesysteem van de “SY Elysium” eruit gaat zien? Lees het hier in onze reeks blogs. Wil je meer informatie over het hybride maken van jouw zeiljacht? Neem contact met ons op.

Het doel: het jacht klaarmaken voor een toekomst rond de wereld

De Elysium is een 21 jaar oud Hoek Design Truly Classic zeiljacht gebouwd door Holland Jachtbouw. Met zo’n leeftijd was het toe aan een volledige refit. De originele dieselmotor werd onbetrouwbaar en beperkte het zeilgebied, tevens begon het houtwerk te lekken. Omdat dit een goed gebouwd jacht is dat bij goed onderhoud gemakkelijk tien jaar meegaat, heeft de eigenaar besloten om het echt toekomstbestendig te maken door de refit aan het in- en exterieur uit te breiden met het ombouwen van het diesel motor naar een hybride aandrijfsysteem.

Het einddoel? De eigenaren, Harry en Jill, zijn op dit moment hun zeildroom aan het realiseren: full-time aan boord leven en werken en de wereld rond zeilen. Lees hier hun blog. De eerste stap werd in 2019 gezet, toen ze deze Truly Classic Hoek Design kochten in Lymington, UK. Harry en Jill zijn ervan overtuigd dat een hybride voortstuwing een grote waardevermeerdering is van hun zeiljacht en dat het bovenal het jacht nog beter voorbereidt op wereldreis.

Een serieel hybride systeem

Een diesel aangedreven schip ombouwen met een elektrische voortstuwing is een hele uitdaging. Waarom? De machinekamer is te groot voor de elektromotor en de overige compartimenten te klein voor een grote accubank. Dit was een van de grote ontwerpuitdagingen voor STOK Electric om hun hybride voortstuwingssysteem echt flexibel te maken, zodat het in elk schip en in elke configuratie zou passen. Dit is een van de redenen waarom een ​​“serieel hybride” systeem het meest geschikt is.

In een serieel hybride systeem zijn de dieselgenerator en de elektromotor niet fysiek verbonden door een as en een koppeling, maar zijn ze elektrisch verbonden met draden. Hierdoor kan de dieselgenerator vrijwel overal op het schip in elke richting geplaatst worden. Dit betekent ook dat de dieselmotor kleiner kan zijn omdat hij geen piekvermogen hoeft te leveren. Hij hoeft alleen het gemiddelde opgenomen vermogen van de elektromotor bij te houden.

Super B nomada Accu’s

om een ​​grote accubank, STOK Electric koos ervoor om Super-B Nomada accu’s te gebruiken. Deze batterijen zijn als stenen, je kunt ze naast elkaar stapelen en een grote batterijbank bouwen. Bovendien gebruiken de batterijen een chemische stof genaamd Lithium Iron Phosphate (LiFePo4 of LFP). Deze chemie is, in tegenstelling tot andere lithium-ion-chemicaliën die vaak worden gebruikt in EV’s en bijna elk ander elektronisch apparaat, volkomen veilig en brandvrij.

 

De accu’s zijn verdeeld over de twee achterhutten van het jacht en zijn in het midden verbonden met een handmatige schakelaar, waarmee de accu’s volledig kunnen worden losgekoppeld van de rest van het systeem.

350V voor extra veiligheid

Omdat de elektromotor zo krachtig is, moest de spanning waarop het hybride systeem draait worden verhoogd naar 350V, om de stroom en daarmee het brandgevaar te verminderen en de veiligheid te vergroten. 350V klinkt misschien eng voor veel mensen, maar het is in deze situaties veel veiliger dan een systeem met een lager voltage. Hogere spanningen zijn gemakkelijker en betrouwbaarder te beschermen vanwege de energie die het opslaat, isolatiebewaking wordt gebruikt om aardfouten in het systeem te detecteren en het automatisch uit te schakelen. Ook gaan veel EV’s naar nog hogere spanningen, en daar voel je je nog steeds veilig in.

Een converter voor huishoudelijk apparatuur

Om de behoefte aan speciale apparatuur, die compatibel is met de hoogspanning, te verminderen, wordt het bestaande 24V-huishoudsysteem op zijn plaats gehouden. Maar om het wooncomfort te vergroten is er een kleine omvormer tussen het hoogspannings- en laagspanningssysteem geplaatst. Deze converter koppelt in wezen beide batterijbanken aan elkaar en zorgt ervoor dat één enorme batterijbank kan worden gebruikt voor alle huishoudelijke apparaten. Het zorgt er ook voor dat het hoogspanningssysteem op dezelfde manier kan worden opgeladen als het huishoudelijke systeem. Met de extra voordelen van het opladen van beide accubanken vanaf de generator of hydrogenatie.

Specificaties

Bekijk hieronder de specificaties van het hybride zeiljacht “Elysium”. Er valt nog heel veel meer informatie te delen over het ombouw proces en de gemaakte keuzes. Te veel om in dit artikel te benoemen. Heb je interesse? Bekijk hier de pagina met meer informatie over het laten ombouwen van je zeiljacht.

Bouwjaar 2001
Verplaatsing 24T
Lengte waterlijn 12m
Totale lengte 17.5m

Electric range 10nm
Elektrisch motorvermogen 80kW
Accu capaciteit 37kWh
Generatorkracht 30kW

Refit houtwerk in- en exterieur

Terwijl het energiesysteem volledig werd uitgedacht en alle benodigde onderdelen werden besteld, heeft Hutting Yachts een uitgebreide refit aan het exterieur en interieur uitgevoerd. Zo is het teakdek op het kajuit dak volledig vernieuwd, zijn beschadigingen weggewerkt en is al het houtwerk opnieuw in de lak gezet.

Yachtpainting en Antifouling

Ook is de gehele romp geschuurd en gecheckt op beschadigingen. Waar nodig zijn kleine reparaties uitgevoerd, is het onderwaterschip voorzien van antifouling en is de romp opnieuw gespoten. Ook de mast en de giek zijn geïnspecteerd en behandeld waarna ze als finishing-touch opnieuw in de verf zijn gezet.

 Combineer een refit met een transformatie naar hybride zeiljacht  

De vraag en interesse naar het hybride maken van zeiljachten stijgt enorm. Niet gek, wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen binnen de automobielindustrie. Echter, bij het hybride maken van een zeiljacht komen vele aspecten en bovenal specifieke expertise kijken. Zo moet het energiesysteem veilig genoeg zijn voor zeer waterrijke omgevingen, betrouwbaar zijn in verband met de vaak lange afstanden én gemakkelijk te onderhouden zijn. Het betreft vakwerk en maatwerk, want voor ieder zeiljacht zijn andere vermogens nodig. Het custom-made energiesysteem voor ‘SY Elysium’ is ontwikkeld door STOK Electric, waarbij Hutting Yachts alle ondersteuning biedt op het gebied van verbouwingen en installatie. Kijk hier voor meer informatie of neem contact met ons op of ga naar www.stokelectric.nl.

    Blijf op de hoogte: