Blog: Hoe voorkom je schimmel in je bootmatras?

neptune_lattenbodem_bootmatrassen

Blog: Hoe voorkom je schimmel in je bootmatras?

Het is volop winter en hoewel het nieuwe vaarseizoen nog ver weg lijkt, beginnen de eerste onderhoudsklussen al. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar vergeet niet de rits van je bootmatras te openen. Grote kans dat je schimmel aantreft. Zelfs wanneer er niet direct schimmel te zien is, zijn er bijna altijd schimmels en bacteriën aanwezig. Tijd voor nieuwe matrassen? Dat hoeft niet altijd!  

Zonder dat je het doorhebt, verlies je elke nacht ongemerkt veel transpiratievocht en andere afvalstoffen. In zeilboten ontbreekt vaak het juiste ventilatiesysteem voor de bootmatrassen. Hierdoor ontstaat er snel schimmelvorming in de matraskern. Behalve onhygiënisch, ook ongezond: schimmels zijn de oorzaak van veel verborgen klachten zoals een loopneus, tranende ogen en luchtwegirritaties. Neptune, specialist in bootmatrassen en scheepsstoffering, geeft in dit blog een paar tips!

Tip 1: Een lattenbodem is essentieel

Vooral aan boord is een lattenbodem onder je matras essentieel voor de ventilatie. Het matras mag niet direct op het hout liggen, maar vraagt om een juist afgestelde lattenbodem. Dit laatste is vaak lastig, gezien de krappe en vaak afwijkende afmetingen aan boord. Een oplossing hiervoor is een op maat gemaakt lattenbodemsysteem. Neptune biedt een gepatenteerd lattenbodemsysteem, speciaal ontwikkeld voor aan boord. Hierdoor lig je comfortabeler in je kooi en gaat je matras vele malen langer mee.

bootmatras_lattenbodem_neptune

Tip 2: Ventileer je bootmatras goed!

Rits de matrashoes regelmatig open voor vertrek van de boot. Hierdoor kan het matras goed luchten. Vaak is het door de asymmetrie aan boord niet mogelijk het matras (gemakkelijk) te draaien. Door het regelmatig omdraaien van het matras en het openritsen van de matrashoes kan je het matras goed ventileren. De specialisten van Neptune adviseren om dit wekelijks te doen, zeker bij vochtig weer.

matras-hoes-bootmatrassen

Tip 3: Gebruik een antibacteriële matrashoes en matras

Neptune werkt ook met Pantera Nautic™ comfortschuim en Vita Talalay® Latex Superior™. Het brandvertragende Pantera Nautic™ is een premium comfortschuim dat antibacterieel behandeld is en daardoor niet gevoelig voor schimmels en zelfs huisstofmijt-resistent is. Ideaal voor mensen met allergieën. Vita Talalay® Latex Superior™ is een duurzame, superieure latex die door de open celstructuur optimale ventilatie en vochtregulatie biedt.

bootmatras_neptune

Wil je jouw slaapcomfort aan boord verhogen? Of ben je benieuwd wat Neptune jou kan bieden? Klik hier voor meer informatie.