BLOG: Een Refit naar Hybride Zeilboot: Waarom zou je het doen?

elysium_hybride_zeiljacht

BLOG: Een Refit naar Hybride Zeilboot: Waarom zou je het doen?

De interesse en vraag naar hybride- en elektrische voortstuwing voor zeilboten stijgt enorm. De oplossingen hiervoor zijn volop in ontwikkeling. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken? In een reeks blog-artikelen delen we de laatste ontwikkelingen rondom het hybride maken van het zeiljacht: 56 ft Truly Classic Hoek Design ‘Elysium’.  

In deze 1e editie: de voor- en nadelen van een hybride zeilboot.

Hybride zeilboot: Waarom?

Want wat is nou de reden om een zeilboot hybride te maken? Het is natuurlijk een dure oplossing voor het besparen van een beetje diesel. Ook komt er veel kijken bij een hybride systeem: zo is er een  generator,  accubank en elektromotor nodig in plaats van enkel een dieselmotor. Een ‘complex’ energie managementsysteem die mogelijk lastig te repareren valt, waar ook maar ter wereld je zou kunnen stranden…je wilt natuurlijk je zeil vrijheid niet inleveren.

Echter, voor steeds meer zeilers staan deze nadelen niet meer in verhouding met de voordelen die hybride voortstuwing biedt. Zo is ook de eigenaar van de 56ft Truly Classic  ‘Elysium’, ervan overtuigd dat een hybride voortstuwing een grote waardevermeerdering is van zijn zeiljacht en dat het bovenal het jacht nog beter voorbereidt op het werk- en reisleven dat hij met zijn vrouw voor onbepaalde tijd aan boord wil doorbrengen.

In samenwerking met STOK Electric wordt het zeiljacht bij  Hutting Yachts  in Makkum omgebouwd naar een hybride voortstuwing.  STOK Electric is een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van hybride systemen voor zeiljachten tussen de 50ft en 80ft. Achter STOK Electric zitten twee  broers, Antonie en Berend Stokman, gedreven door hun gedeelde passie voor zeilen en techniek.

hybride sailing yacht
Refit_TC_Elysium

De voordelen van een hybride zeiljacht:

Maar wat zijn de voordelen van hybride varen? Volgens de mannen van STOK Electric zijn deze als volgt:

  • Meer comfort en veiligheid: doormiddel van een hybride systeem wordt er veel meer comfort en veiligheid gecreëerd. Je hebt vrijwel geen last meer van de stank en chemische stoffen van een dieselmotor. Elektrische energie is ruim voor handen om aan boord te kunnen werken, en elektrisch te kunnen koken. De gasinstallatie kan van boord.

 

  • Constante power: een elektromotor levert constant power en staat altijd op stand-by. Er is direct voorstuwing beschikbaar, wanneer je maar wil. Er hoeft geen diesel motor meer gestart te worden.

 

  • Veel stiller: met een hybride systeem wordt de boot een stuk stiller, omdat er geen luidruchtige dieselmotor aan boort is…wat een rust!

 

  • Grotere actieradius: een generator in combinatie met zonne-energie maakt de vaar-range (actieradius) van een hybride zeilboot groter dan een zeilboot met alleen een dieselmotor. Dit omdat de accu’s tijdens het zeilen opgeladen kunnen worden; eindeloos varen gegarandeerd.

 

  • ‘Wat als de accu’s leeg zijn? in noodsituaties of bij langdurig motoren is er nog de dieselgenerator die kan bijspringen om de elektromotor van de benodigde energie te voorzien, zo kom je nooit zonder voortstuwing te zitten. Daarnaast doen de zonnepanelen en Hydro generatoren altijd hun werk om de accu’s weer bij te laden.

 

  • Meer vrijheid: toegang tot milieu-zones en natuurgebieden: een verbod op dieselmotoren wordt op steeds meer locaties ingevoerd, zoals in natuurgebieden en in steden. Net als in grote steden worden dit ‘milieu-zones’, genoemd met de daarbij horende regels. Veel zeilers willen volledige vrijheid en zo min mogelijk beperkingen. Met een hybride voortstuwing heb je toegang tot deze milieu-zones op het water en kan je verder gaan waar anderen gestopt worden!

Het hybride maken van een zeiljacht: status van het project 

Het doel voor zeiljacht “Elysium” is niet alleen om zeilen nóg milieuvriendelijker te maken, maar ook om meer comfort en veiligheid te creëren op het zeiljacht.  Op dit moment is het energiesysteem in ontwikkeling. Zo wordt er onder ander uitgezocht en getest wat de beste oplossing is om hydrogeneratie via de schroef mogelijk te maken en de compatibiliteit tussen alle systemen te creëren; er worden stappen gezet in de juiste richting.

Voor de inbouw van het energiesysteem zijn wij, Hutting Yachts, verantwoordelijk. Door het combineren van de kennis van STOK Electric en Hutting Yachts wordt er een kwalitatief en veilig hybride systeem ontwikkeld en ingebouwd. Zo maakt STOK Electric bijvoorbeeld van elk schip een 3D ontwerp om de optimale plaatsing van alle componenten te kunnen bepalen.

hybride zeiljacht elysium

Wil je meer lezen over het refit project? Klik dan hier

Wil je meer lezen over het zeiljacht en de eigenaren? Klik dan hier

Heb je vragen over het Hybride maken van een zeilboot, wil je je mening hierover delen of meer informatie opvragen? Klik hier voor het sturen van een e-mail naar ons.