BLOG: 3 tips voor Teakdek Onderhoud van de jachtbouwer

teakdek onderhouden

BLOG: 3 tips voor Teakdek Onderhoud van de jachtbouwer

Het uitvoeren van onderhoud draagt bij aan het behoud van je dek. Of dit nu teak, tredmaster of antislip is. Teak is een relatief zachte houtsoort, wanneer een dek vaak wordt schoongemaakt zullen de zachte nerven als eerste gaan slijten. Vervolgens slijten de harde nerven en uiteindelijke het dekrubber. Om die reden vraagt het om een zachte aanpak.

Het onderhouden van je (teak)dek is zeer noodzakelijk

Het uitvoeren van onderhoud draagt bij aan het behoud van je dek. Of dit nu teak, treadmaster of antislip is. Teak is een relatief zachte houtsoort, wanneer een dek vaak wordt schoongemaakt zullen de zachte nerven als eerste gaan slijten. Vervolgens slijten de harde nerven en uiteindelijke het dekrubber. Om die reden vraagt het om een zachte aanpak.

Tip 1: gebruik een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel

Maak je dek het gehele jaar door schoon met een zachte borstel of “scotch brite”  Gebruik geen harde borstel of hoge drukreineger! Als reinigingsmiddel raden wij aan om (milieuvriendelijke) groene zeep of zoutwater te gebruiken. Gebruik je een ander reinigingsmiddel dan zal het chloor, zuren of oplosmiddelen bevatten wat het dekrubber aantast. U kunt zwarte vegen krijgen en de functie van het rubber aantasten.

Tip 2: gebruik Boracol 10-3BD

Om aangroei van algen ( groene aanslag) te voorkomen adviseren wij het dek te behandelen met Boracol 10-3BD. Boracol is een biocide dat algen en schimmels onschadelijk maakt. Voer deze behandeling aan het begin van het zeilseizoen uit en heb lang plezier van een schoon dek.

Tip 3: opschuren

Een teakdek opschuren lijkt mooi maar doe dit niet te vaak. Het dek slijt al in lichte vorm bij het gebruik, laat staan dat dit jaarlijks wordt opgeschuurd. Wel is het een pre om de hoger liggende rubbers vlak te houden met het dek om te voorkomen dat deze eruit gaan door het lopen aan dek.

Refit & Onderhoud

Hutting Yachts is gespecialiseerd in het uitvoeren van uiteenlopende refit en onderhoudsklussen voor verschillende motor- en zeiljachten. Klik hier voor meer informatie en bekijk de meest recente projecten.