Tjerk Hutting: van regenboog tot Aluminium zeiljacht bouwer

Tjerk Hutting: van regenboog tot Aluminium zeiljacht bouwer

Zeer elegant en nog altijd een populaire wedstrijd zeilboot; de Regenboog. Met een herkenbare klassieke rompvorm die vaak, gezien de naam, in de mooiste kleuren voorbij zeilt. Door de traditionele bouwwijze is het één van de meest complexe zeilboten om te bouwen.

Voor de 23-jarige Tjerk Hutting was het precies de uitdaging die hij zocht, toen hij in 1979 benaderd werd om de Regenboog 117 “Lady Ann” te bouwen. Naar eigen zeggen zijn grootste bevestiging van zijn passie voor de jachtbouw. Dezelfde passie die hij nu, 45 jaar later, nog steeds voelt bij het ontwikkelen van de zeewaardige aluminium zeiljachten voor Hutting Yachts.

Tijdens de open dag van Hutting Yachts op 16 oktober zal hij een lezing geven over hoe hij begon met het bouwen van wedstrijdzeilboten en hoe hij de toekomst ziet van jachtbouw met hybride zeiljachten en nieuwe ontwerpen voor Hutting Yachts. 

Historie van de Regenboog

De regenboog klasse is de Oudste Nationale Eenheidsklasse van Nederland waarbij de klassenorganisatie: De Regenboogclub, voor vele activiteiten op event en wedstrijdniveau zorgt. Het is dan ook niet gek dat deze wedstrijdklasse anno 2021 nog steeds levendig is, met vele wedstrijden en een aldoor groeiend ledenaantal. Tjerk Hutting begrijpt dit als geen ander. Naast dat Tjerk een aardig aantal Valken, Schakels en 16m2 in opdracht had gemaakt, bouwde hij ook mee aan de bouw van Regenboognummers 92. Dit bij jachtwerf “Potma”, dé specialist destijds in het bouwen van Regenbogen. Een fantastische leerschool, want een Regenboog, die bouw je niet zomaar.

regenboog wedstijdzeilboot

Het was voor de 23-jarige Tjerk Hutting dan ook een eer dat Klaas Plaatje, Bondsmeter van het KNWV, hem vroeg een Regenboog voor hem te bouwen. Tjerk: “voordat een nieuwbouw zeilboot gekwalificeerd kan worden voor wedstrijddeelname, wordt het getoetst op gewicht en afmetingen door de KNWV. Zo kende ik Klaas Plaatje inmiddels al een tijdje, door de strenge keuringen van de valken en schakels. Het was dan ook zowel een eer dat hij me vroeg, als extra uitdagend: geheel zelfstandig mijn eerste regenboog bouwen… en dat voor dé Bondsmeter.”

Uitdaging voor een jachtbouwer

Maar wat maakt het bouwen van een regenboog zo complex en waar vindt de Regenboog zijn historie? Deze puur Hollandse zeilboot werd in 1915 door jachtbouwer Gerardus de Vries-Lentsch junior voorgedragen bij het Congres voor Water en sport, waar het in 1916 geaccepteerd werd. Het succes van het model was ongekend; binnen enkele weken waren er meer dan twintig Regenbogen besteld. Deze grote vraag zorgde tevens voor lichte stress bij Gerardus: hij had deze grote vraag niet zien aankomen en was nog bezig zijn eigen jachtwerf op te zetten. In tussentijd moest hij de regenbogen bouwen in de werf van zijn schoonvader…

De eerste wedstijd van de regenboogklasse werd gevaren op zondag 10 juni 1917 op het Braassemermeer, met 7 regenbogen. Een groot succes, zo schreef het blad ‘Watersport’ over een “glansrijk debuut voor de Regenboogklasse”. Een prachtige publicatie die de succesvolle start van Regenboogbouwer Gerardus verder toejuichte. In 1917 werden er in totaal 18 regenbogen door hem gebouwd, met veel plezier: “Ik heb vele schepen gebouwd, kleine, maar ook grote en zeer grote. De Regenboog is een ontwerp geweest dat mij veel vreugde heeft gegeven’’, zo schreef hij persoonlijk in het in 1967 verschenen jubileumboek ‘50 jaar Regenbogen’.

Bouwnummer 117: Lady Ann

De uitdaging van Tjerk: de bouw van de Regenboog “Lady Ann” met bouwnummer 117 startte in 1979. Naast dat de ‘Lady Ann’ een sterke positie binnen het klasse segment moest krijgen, wilde Klaas ook een luxueuze uitstralingen: er moest een teakdek op, maar uiteraard met een minimale gewichtstoename voor de boot. Dit vroeg om extra vakmanschap. Van eiken-, mahonie- en teakhout heeft Tjerk de Regenboog binnen 5 maanden gebouwd. De tewaterlating werd groots gevierd in de zomer van 1979: vrienden, familie, 30 graden en zeer zonnig weer. Met een heus ‘geboortekaartje’ als uitnodiging werd ‘het plaatje’ van Klaas Plaatje ter water gelaten. Binnen het B-klassement ondervonden ze tijdens de 1e wedstrijd nog enige mankementen, waardoor het zeiljacht gediskwalificeerd werd. De tweede wedstrijd eindigde op de derde plaats waarna nog vele overwinningen volgden.

regenboog wedstrijdzeilboot

Van Regenbogen naar high-end aluminium zeiljachten

hutting werf

Na het bouwen van de Regenboog Lady Ann, was Tjerk ervan overtuigd dat hij uit het juiste hout gesneden was als jachtbouwer. Alleen écht mooie zeilboten bouwen met top prestaties; geen concessies doen. “Anders heb ik er geen lol in”, aldus Tjerk Hutting. “Mijn motto, ook naar mijn kinderen toe, is: doe zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt. Het leven is gewoon te kort, om dat niet te doen. En ik heb geluk gehad hoor, dat ik dat altijd heb kunnen doen. Het is nooit een bewust doel geweest, laat staan dat ik het ooit had kunnen dan wel durven dromen…Een eigen jachtwerf, al 46 jaar. Maar de jachtbouw is, evenals zeilen, mijn passie. Altijd al geweest.

En zo is het eigenlijk vanzelf gegaan. Of het nou geluk te noemen is, toeval, het lot of gewoon het leven, vooral het op je pad komen van de juiste mensen, daar valt of staat alles mee. Het juiste personeel die Hutting Yachts mede ontwikkeld hebben…dat voelt zo eigen. Velen werken nu nog steeds bij Hutting Yachts, of zijn met pensioen na 30 jaar in dienst. Maar ook qua netwerk, waardevolle samenwerkingen binnen de branche en het vinden van de juiste klanten, die ambassadeurs voor je worden. Zo voelde de opdracht van Klaas Plaatje, het bouwen van de ‘Lady Ann’ voor mij ook als één van de toekomst bepalende  gebeurtenissen, van Hutting Yachts.

De toekomst van het Zeilen

In een aldoor ontwikkelende economie staat ook de jachtbouw-branche niet stil. Zo zien we steeds nieuwe ontwikkelingen en trends binnen de jachtbouw wereld. Bij Hutting Yachts wordt er, in verhouding tot vele andere jachtwerven, nog veel traditionele en klassiek houtbewerking- technieken toegepast. Hierdoor kan de werf 100% custom-built zeiljachten bouwen en de meest uiteenlopende refits aanbieden. Waar zitten de grootste ontwikkelingen in de branche volgens Hutting yachts? Tjerk “ Na 45 jaar jachtbouwer te zijn, zie je vooral veel trends. Hier doen wij eigenlijk nooit aan mee, omdat we tijdloze klassiekers bouwen. Zolang de vraag vanuit de markt blijft, weet je dat je goed zit. Zo geldt dat eigenlijk ook met de regenbogen. Waar wij wel een ontwikkeling in zien, is het verduurzamen van het productieproces van de jachten en het gebruik ervan. Zo gaan we investeren  in zonnepanelen,  gaan we elektrisch rijden en gebruiken we grondstoffen met  het hoogst gecertificeerde keurmerk.

 

Hiernaast zien wij de toekomst van de zeilwereld en zeker van Hutting Yachts in hybride zeiljachten. Eigenlijk is zeilen natuurlijk al een hybride vorm van verplaatsing: op de motor of zeilend. Door hier een elektromotor aan toe te voegen kan er nóg schoner gezeild worden en behoud je de stilte op het water. Iets waar ik altijd het meest van kan genieten. Op dit moment wordt de Truly Classic Hoek Design ‘Elysium’ omgebouwd tot hybride zeiljacht in samenwerking met Stok-Electric; de experts op het gebied van Hybride Zeiljachten. Voor mij voelt dit als opnieuw een toekomst bepalende gebeurtenis met grote impact voor Hutting Yachts…en voor mijzelf? Ik hoop straks, als ik minder ga werken, eens meer mee te kunnen doen aan zeilwedstrijden. Vroeger was ik te druk met bootjes bouwen en nu…sja, nog steeds eigenlijk. Het wordt tijd dat ik de wedstrijdzeilboot instap! En of dit een regenboog wordt…? Wie weet!