Blog: Theo en Michelle: zeilen in de Azoren

zeilen azoren

Blog: Theo en Michelle: zeilen in de Azoren

De Azoren, een van de favoriete zeilgebieden van Theo en Michelle: ‘Fijn klimaat, vriendelijke mensen en een zeer plezierig prijsniveau”. Van Horta, naar de prachtige natuur van Flores en ‘stierenvechten’ op Sao Jorge. Lees het in dit blog.          

In 10 jaar om de wereld. Weer terug naar de Carib, de Middellandse zee in. Nu ligt de Faja Lobi in Portugal. Een gekke tijd en nu in afwachting wat verder te doen…

In de afgelopen jaren op zee hebben ze een blog bijgehouden waarin ze hun zeil-avonturen beschrijven, tips geven en hun ervaringen van zeilroutes delen. In de blogs van Hutting Yachts putten we uit hun ervaringen.

In deze blog:  zeilen in de Azoren.

Zeilen van Bermuda naar de Azoren: de oversteek

Begin juni zijn we vertrokken van Bermuda voor de oversteek van de Atlantic naar de Azoren, een afstand van ongeveer 1900 mijl. Vergeleken met de oversteek die we 2 jaar geleden maakten vanaf St Maarten, is het een plezierige tocht geweest. In de eerste week hebben we al bijna duizend mijl afgelegd met daggemiddelden van soms meer dan 160 mijl. Onderweg weer walvissen en heel veel dolfijnen gezien. Later toen de wind af en toe weg viel ook Portugese oorlogsschepen: kwallen die zich zeilend op de wind verplaatsen.

Na een dag of twee kwamen we weer in het ritme van wachtlopen op zee (in de nacht 3 uur op / 3 uur af), de boot trimmen, wat lezen en genieten van de zee en soms prachtige zonsondergangen. Het leven wordt al snel tijdloos, geen nieuws uit de rest van de wereld. Weerberichten, weerkaartjes en gribfiles zijn de enige informatie van buiten die belangrijk is….

Nederlandse Maritieme Atlantische Radionet

De dagelijkse afwisseling gaf ook nu weer het Nederlandse maritieme Atlantische radionet. 10 Nederlandse zeilboten die dezelfde oversteek doen; we houden elkaar hierin op de hoogte van de positie, afgelegde afstanden en condities, zoals wind- en zee-omstandigheden.

Horta op Fajal: ideale tussenstop voor Atlantic overstekers

Na ruim 13 dagen kwam het eiland Fajal in zicht en konden we Horta binnen lopen. Horta is een speciale plaats als tussenstop voor zeilers die de Atlantic oversteken. Ook konden we constateren dat in toenemende aantallen zeilers vanuit Europa in de zomermaanden een rondje maken naar de Azoren en weer terug.

Voor ons ook een weerzien met bekenden van 2 jaar geleden die op Fajal wonen. Groot toeval was het om Hylke (nu ook bezig met een retourtje Azoren) aan te treffen, de toenmalige eigenaar van het jacht (32 ft) ,  dat we in 1998 hebben terug gezeild vanaf de Azoren naar Nederland. Voor ons de eerste echte oceaan oversteek. Tevens een test om te zien hoe dat zou bevallen. Het resultaat is bekend! Verder konden we constateren dat de muurschildering die we vorige keer, zoals alle passerende zeilers, hadden gemaakt op de muur van de haven van Horta nog in redelijke conditie was. We konden volstaan met wat bijwerken en het toevoegen van een nieuw jaartal!

Flores met een no-go Marina en prachtige natuur

Het meest westelijk gelegen eiland van de Azoren is het eiland Flores. Zowel deze keer als de vorige keer waren we het gepasseerd zonder het aan te lopen. Belangrijkste reden een kleine marina, berucht om de swell die er binnen kan lopen met veel kans op schade aan de zeilboot. Maar het eiland is ook beroemd om zijn natuurschoon.

Daarom hebben we per vliegtuig een paar dagen een bezoek gebracht. Zeer de moeite waard. Zeven bijzondere meren in oude vulkaankraters, allemaal met hun totaal eigen waterkleuren. Overigens ook de marina bekeken. Leek inderdaad meer op een wasmachine dan een gewone marina…

Stierenvechten op Sao Jorge

Na Horta zijn we overgestoken naar Velas op het eiland Sao Jorge. Twee jaar geleden hadden we daar de feestweek meegemaakt, inclusief de Azoren versie van stierenvechten; een vrij onschuldige versie. De stier aan een lang touw, min of meer onder controle gehouden door 4 of 5 man die aan het touw trekken/hangen. En jonge mannen die om hun mannelijkheid te bewijzen de stier benaderen en uitdagen.

Gaat meestal goed. Op de horens van de stier zijn ronde doppen geplaatst die de ergste schade moeten voorkomen. Jaarlijks wordt er een video gemaakt van alle momenten dat dat niet helemaal goed gaat en de stier de kans krijgt er op los te rammen en te trappen. Spectaculair en verbazend dat er niet meer invalide jonge mannen rondlopen…

Ook nu waren we er tijdens de feestweek. Ook nu weer bull fighting op het haventerrein. Ook nu weer in het water springende jongmannen bij het naderen van de stier. Maar nu waren de mannen aan het touw even niet attent en gaven de stier teveel ruimte, met als gevolg een in het water springende stier. Was op gerekend, een reddingsboot lag klaar en bracht de stier met enige moeite weer veilig aan land.

Azoren: fijn klimaat, vriendelijke mensen en plezierig prijs-niveau

Nu zijn we op het eiland Terceira in de marina van Angra. Verblijf op de Azoren blijft leuk. In de zomer een plezierig klimaat, vriendelijke mensen en een zeer plezierig prijs niveau. Een maaltijd voor 8 euro, een biertje voor 1 euro, vis in overvloed op de markt voor 2 euro en ga zo maar door.

Zeilen in de Azoren: zeker een aanrader! De volgende bestemming?… lees het volgende blog!

Nieuwsgierig naar het type aluminium zeiljacht waar Theo en Michelle mee de wereld rondzeilen? Klik hier voor meer informatie over de Hutting 45.