Blog: Kapitein van mijn Geluk

Blog: Kapitein van mijn Geluk

Vol goede moed beginnen Frieda en Léon aan hun reis op zeilboot Puff, maar de droom blijkt doorspekt met hindernissen. Van 2014 tot 2017 zeilen ze langs de Atlantische kusten. Ontzag voor het weer, de golven en angst voor de onmetelijke oceaan eisen hun tol. In het boek: Kapitein van mijn Geluk beschrijft Frieda haar ontwikkeling als zeilster én als mens. Ze neemt de lezer mee op haar reis over onbekende zeeën en op haar zoektocht naar vrijheid en naar zichzelf.

Een verhaal waar veel zeilers zich in zullen herkennen en die nieuwelingen zal voorbereiden op de wonderen van de Oceaan, zoals tijdloosheid en het samenleven aan boord. Klik hier voor meer informatie over Frieda Fennel en hier voor haar boek! #kooplokaal

Een passage uit het boek: ‘Kapitein van mijn Geluk’

…Aan bakboord eindigt het blauw waar de bergen van Isla de Juventud beginnen. Het wordt onze eerste kennismaking met de Cubaanse cultuur. Deze geeft zichzelf niet makkelijk prijs. Om er te komen moeten we een nauwe doorgang door het rif nemen. Er zijn meerdere doorgangen, maar ze zijn niet allemaal bevaarbaar. Via de kortegolfzender hebben we informatie ontvangen over de te nemen pas, maar deze informatie is niet eenduidig en we twijfelen. We gaan op ons eigen gevoel af. Met een deining in de kont varen we gecontroleerd naar de ingang van de Paso de Quitasol. Het ziet er goed bebakend uit.

“Ik zie minimaal zes tonnen Léon.”
“Volgens de informatie is het een betonde geul”, reageert hij.
“Nou, dan moet het deze zijn”, zeg ik, nauwelijks overtuigd.
“We doen het”, besluit Léon.

Zeilen weg, motor aan en gaan. Mijn hart klopt in mijn keel, nog steeds ben ik niet van mijn angst voor passen af. Ik ben zo bang om de controle te verliezen, om niet te weten waar ik letterlijk in verzeild raak. Maar ik mag me niet verbergen, me niet afwenden van de situatie. Ik moet de angst in de ogen kijken en Léon bijstaan. Ik denk terug aan de eerste zeezeilvakantie met Léon. Aan boord van De Gaper, de boot van mijn vader, liepen we de getijdenrivier Beaulieu River aan de zuidkust van Engeland aan. Het was laag water maar papa wilde toch binnenvaren. Fight or flee. Toen vluchtte ik het toilet op. Met mijn handen op mijn oren neuriede ik de zenuwen weg. Nu neem ik mijn verantwoordelijkheid en op de boeg van Puff houd ik de uitkijk.

De pas is smal met links en rechts in alle denkbare kleuren groen-blauw gekleurde ondiepe riffen. Tot mijn opluchting is het donkere blauw van de diepere vaargeul goed zichtbaar. Iedere vijftig meter vraag ik Léon hoe diep het is. De diepte blijft overal rond de drie meter. Aan het eind van de pas wordt het water troebel en loopt de dieptemeter terug… Ik zie geen steek en voel mijn aanvankelijke gevoel van controle wegglippen. Fight or flee. Ik sta op het punt te vluchten en knijp mijn ogen dicht. Léon probeert me te kalmeren. Dan loopt de dieptemeter weer op. Mijn hartslag daalt. We bereiken zonder problemen de andere kant.

Grenzen verleggen is een van de onvermijdelijkheden van deze levensstijl. Vandaag heb ik mezelf overwonnen. De adrenaline maakt plaats voor trots en een gevoel van onoverwinnelijkheid. Voorbij de angst zijn de opties eindeloos. Dit is hoe vrijheid voelt.

Kapitein van mijn Geluk, ook aan wal!

Vier jaar geleden eindigde mijn grote droomreis abrupt en op verdrietige wijze. Mijn wereld kwam tot stilstand. Een bak emotie, vallen en opstaan later, kwam ik daar sterker en vooral wijzer uit. De lessen die ik trok zette ik uiteen in het boek dat ik schreef over de reis, over het plotselinge einde ervan en het leven sindsdien. Het zijn diezelfde lessen die ik mezelf vandaag de dag blijf voorhouden. Mijn eigen coping-mechanism. Als ik er één les uit moest pikken om vandaag met jullie te delen dan is het dat het leven niet maakbaar is, maar je wel kunt leren om het spel des levens te spelen. Dit lijkt in tijden van corona meer waar dan ooit. Zie het leven als een spel; je kunt de spelregels niet veranderen en de kaarten niet beïnvloeden. Maar je kunt wel je strategie bepalen. Je leven een uitkomst van je eigen keuzes en iedere dag kun je besluiten een andere keuze te maken en het roer om te gooien. Dat is de gedachte achter de titel Kapitein van mijn Geluk…

In oktober 2019 heeft Frieda een fantastische lezing gegeven tijdens de Open Dag van Hutting Yachts waar we haar heel dankbaar voor zijn. Lees hier meer over Frieda en haar boek en hier meer over het lezingsprogramma van de Open Dag 2021.